Vaasan ratkaisi leipähävikkiongelman: 12 palan Vaasan Ruispalat – pussista poistetaan kaksi palaa

1.4.2018

Vaasan Oy on laskenut, että jokaisesta 12 palan Vaasan Ruispalat -pakkauksesta jää jopa kaksi
palaa syömättä. Tämä on yhteensä huikeat 8 miljoonaa Vaasan Ruispalat -pussia joka vuosi.
Vaasan aikookin nyt ratkaista leipähävikkiongelman kertaheitolla poistamalla 12 palan Vaasan
Ruispalat -pakkauksestaan kaksi palaa, jotka hävikki muuten nielaisisi.

Suomalaiset heittävät 12 miljoonaa kiloa leipää vuodessa roskiin* ja noin 44 prosenttia kertoo
heittävänsä leipää roskiin viikoittain**. Hävikkiä syntyy koko tuotantoketjussa aina pellosta pöytään
saakka. Vaasanin laskelmien mukaan kuitenkin jopa joka viides Vaasan Ruispalat pala päätyy
hävikkiin leipomon ja kodin välillä.

– Olihan se aikamoinen järkytys, kun laskimme, miten paljon Vaasan Ruispaloista päätyy hävikiksi, eli
muualle kuin vatsaan. Eihän siinä ole mitään järkeä, että jopa 19 prosenttia Suomen suosituimmasta
ruisleivästä, siis noin 70 miljoonaa leipäpalaa vuodessa, joutuu hukkaan leipomon ja kodin välillä. Se
on mielestämme kyllä aivan posketonta luonnon ja rahan tuhlausta. Mielestämme yksikään leipäpala
ei kuulu roskiin, ja siksi päätimme hoitaa leipähävikin nyt kerralla pois päiväjärjestyksestä. Poistamalla
12 leivän pakkauksesta ne kaksi hukkaan joutuvaa palaa saavutamme nollahävikin ja säästämme
samalla 2 200 tonnia kotimaista ruisjauhoa vuodessa, kertoo Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas
Isaksson.

 

Vaatii muutoksia leipomolla
Leipäpalojen poistaminen pakkauksesta on vaatinut jonkin verran muutostöitä Vaasanin niillä
leipomoilla, joissa Vaasan Ruispaloja leivotaan. Leipien pussitus on suunniteltu 12 palalle, joten
koneita on täytynyt hieman säätää pussittamaan jatkossa kaksi palaa vähemmän. Tuotanto käynnistyy
leipomoilla tänään huhtikuun 1. päivänä.
Palojen vähentämisestä mahdollisesti harmistuville Ruispalojen ystäville Thomas Isakssonilla on
kuitenkin hyviä uutisia:
– Mikäli saamme valtakunnallisen ruisleipähävikin nitistettyä, olemme valmiita palauttamaan
leipäpalojen määrän ennalleen 12 palaan vuoden lopulla, vaikkapa jouluksi, hän lupailee.

Lisätietoja:
Thomas Isaksson, toimitusjohtaja, Vaasan Oy,
p. 040 700 6709 tai thomas.isaksson@vaasan.com

*) Lähde: Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa: Foodspill 2010-2012 -hanke
**) IROResearch Oy, Tuhat suomalaista -tutkimus, 11/2017

Aprillia!

10 palan pakkausta emme ole tekemässä, mutta leipähävikki on silti tosi juttu. Keskimäärin jokaisesta Vaasan Ruispalat -pakkauksesta menee hukkaan kaksi palaa. Mielestämme yksikään leipäpala ei kuulu roskiin. Tule mukaan vähentämään leipähävikkiä ja osallistu hävikkihaasteeseen: vaasan.fi/hävikkihaaste.