Vastuullista viljelyä

Suomalaiset haluavat leipänsä kotimaisista raaka-aineista leivottuna. Sen vuoksi kaikki Vaasanin Suomessa käyttämä vilja on 100-prosenttisesti kotimaista. Suosimalla suomalaista kannamme osaltamme kortemme kekoon kotimaisen maanviljelyn puolesta.

Vähään tyytyvä ruis on vaativa viljeltävä

Suomi on maailman pohjoisin viljanviljelymaa. Vaikka pohjoiset kasvuolosuhteet tuottavat viljelijöille omanlaisiaan haasteita, siitä on myös paljon hyötyä. Viljantuotantomme vahvuuksia ovatkin puhdas maaperä sekä runsas ja hyvälaatuinen vesi. Viileä ilmasto on kasvitautien ja tuholaisten kannalta hyvä asia. Siksi myös kasvinsuojeluaineiden käyttö hehtaaria kohden on Suomessa vähäisempää kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Tämän vuoksi suomalainen vilja onkin maailman puhtaimpien ja turvallisimpien joukossa.

Suuri osa Vaasanin leipomoissa käytettävästä rukiista viljellään Varsinais-Suomen alueella.
Tutustu sopimusviljelijä Riku Ollin mietteisiin rukiin viljelystä »

Kylvö

Ruis kylvetään syksyllä, mikä tekee siitä aran viljelykasvin. Talvi voi verottaa satoa jo ennen kevään kasvukauden alkua.

Puinti

Ruis puidaan heinä-elokuussa, kun sää on riittävän kuiva.

Kuivaus

Pellolta puitu ruis viedään viljelijän kuivuriin kuivumaan, jotta viljan mikrobiologinen laatu säilyisi parhaana mahdollisena.

Varastointi

Kuivatettu vilja jää usein viljelijän tai viljakauppiaan siiloihin kypsymään ennen myyntiä myllylle ja jauhamista. Viljan säilyttäminen suljetuissa siiloissa takaa, että vilja säilyy puhtaana ja laadukkaana.

Kuljetus

Myllyltä jauhot matkaavat suoraan Vaasanin leipomoille, jossa jokaisen jauhoerän laatu ja ominaisuudet tarkistetaan. Vaasan hankkii Suomessa käyttämänsä jauhot mm. Raisiolta.

Tutustu myös muihin hankintaketjun vaiheisiin

1. Vastuullinen hankinta
2. Vastuullista viljelyä
3. Leipäviljan laatu ja jäljitettävyys
4. Rukiin matka leipomosta kauppaan