Jo 22 vuotta leipomoalalla työskennellyt Mervi Timonen tuli Vaasanille tuotekehittäjäksi vuonna 2019 ja kutsuu sitä elämänsä parhaaksi päätökseksi.
Ennen Vaasanille tuloaan Merville kertyi yli kahden vuosikymmenen monipuolinen kokemus leipomoalasta. Hän aloitti uransa kondiittorina ja on ehtinyt sen jälkeen toimia muun muassa leipurina, myymäläleipomon esihenkilönä ja viimeiseimpänä leipomoteollisuuden kouluttajana.
– Aina kun pääsin edellisessä työssäni Vaasanille kouluttamaan, olin tosi onnellinen, sillä Vaasanilla tuntui olevan niin hyvä meininki. Siksi hainkin tänne töihin tuotekehittäjäksi. Ja se oli elämäni paras päätös, Mervi iloitsee.
Mervin työnä on uutuustuotteiden ideoinnin lisäksi suunnitella, miten ideat saadaan toteutettua käytännössä ja sopimaan tuotantolinjoille.
– Olen ehkä jonkinlainen ideoiden ja kuluttajatarpeiden todeksitekijä. Saan pöydälleni ideoita tuotteista, ja tiimimme vastuulla on sitten viedä ideat leivän muotoon, Mervi kertoo.
Tuotekehitysprojektit ovat monivaiheisia ja kestävät usein noin vuoden verran. Aikaa kuluu esimerkiksi suunnitteluvaiheeseen, raaka-aineiden testailuun ja koeajoihin. Leivän reseptiä ja tuotantotapaa viilataan niin kauan, kunnes tuote on juuri halutunlainen ja -makuinen.
Mervi kokee pääsevänsä tuotekehittäjänä hyödyntämään kaikkea sitä tietoa ja taitoa, mitä hän on oppinut pitkän uransa aikana.
– Silti parasta on se, että joka päivä oppii jotain uutta. Tämä työ on sopivalla tavalla vaativaa ja tässä huomaa, että mitä enemmän tietää, sitä enemmän ymmärtää, mitä ei vielä tiedä, Mervi sanoo.
Eniten uutta ja haasteita tarjoaa työn luovuus. Vaatii paljon ajattelua, pohdintaa ja ongelmanratkaisukykyä kehittää ideoista leipiä. Haasteiden ratkaiseminen on myös palkitsevinta:
– Erilaiset viljalajit ja uudenlaiset leivontatavat tarjoavat aina haasteita, joita me sitten tiimin kanssa ratkomme. Parasta on, kun pitkän kehitysprosessin tuloksena saadaan koeajosta ulos leipä, jossa kaikki haasteet on ratkottu. Silloin heitellään leipureiden kanssa ylävitosia, Mervi iloitsee.
Uuden oppimisen ja kiinnostavien haasteiden lisäksi Mervi nauttii työstään erityisesti hyvän tiimityön ja kannustavan ilmapiirin ansiosta.
– En ole missään törmännyt tällaiseen tiimityöhön ja meininkiin kuin Vaasanilla. Täällä on hyvä olla, Mervi päättää.