Hankintapäällikön työ on vähän niin kuin pörssikurssien seuraamista – täytyy tietää, milloin on hyvä aika ostaa mitäkin, ja mistä saa taattua laatua oikeaan hintaan. Vaasanin raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien ostoista Suomessa ja Baltiassa vastaavan Pirkko Suomelan tiimin työhön kuuluu paitsi sopivien kumppaneiden ja toimittajien etsimistä, myös hankintasopimusten tekoa ja hankintaprosessin hiomista aina paremmaksi.
Hankintapäällikkö Pirkko Suomela vastaa Vaasanin raaka-aineiden ja pakkaustarvikkeiden hankinnasta Suomessa ja Baltian maissa. Hänen kansainvälinen hankintatiiminsä koostuu paikallisista ostajista, jotka työskentelevät Vaasanin lisäksi Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Yhdessä he etsivät sopivimmat toimittajat paikallisten leipomoyritysten tarpeisiin ja kehittävät ostotoimintaa valittujen kumppaneiden kanssa.
Hankinta ei kuitenkaan tee toimittaja- ja raaka-ainevalintoja, vaan ne tehdään yhteistyössä tuotekehityksen ja laatuvastaavien kanssa.
– Uuden tuotteen kehitysvaiheessa keskustelemme tuotekehityksen kanssa esimerkiksi siitä, millaisia tarpeita heillä on raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien osalta. Tämän perusteella etsimme heille muutaman eri vaihtoehdon, jotka täyttävät vaatimukset muun muassa vastuullisuuden ja sertifiointien osalta. Näistä toimivimmat valitaan tuotekehityksen tekemien testien perusteella. Laatuasiantuntijat puolestaan valvovat, että valitut raaka-aineet ja pakkausmateriaalit täyttävät erilaiset laatuvaatimukset. Tämän jälkeen meidän tehtävämme on neuvotella hinnat ja tehdä sopimus valittujen toimijoiden kanssa, Pirkko kuvailee tiiminsä työtä.
Viljaraaka-aineen hintaan vaikuttavat muun muassa kunkin vuoden sadot. Pääsääntöisesti hyvä sato laskee hintoja, ja heikko sato nostaa niitä. Suomessa Vaasan käyttää leivonnassaan vain kotimaisia jauhoja. Sama käytäntö on myös muissa toimintamaissa Baltiassa.
– Vaasan on Suomessa yksi suurimmista rukiin ostajista, eli olemme merkittävä tekijä kotimaisilla viljamarkkinoilla. Saatavuuden parantamiseksi olemmekin tehneet rukiin osalta viljelysopimuksia, jotta ostaminen olisi ennustettavampaa niin meidän kuin suomalaisen viljelijänkin kannalta. Tällä hetkellä sopimustuotannon kautta tulee noin 40 prosenttia rukiista, ja tavoitteena on kasvattaa sopimustuotannon määrää entisestään, Pirkko kertoo.
Pirkko on hankinta-alalla pitkän linjan konkari, ja on tehnyt pitkän uran erilaisissa elintarvikealan hankintatehtävissä. Vaasanilla hän on työskennellyt viisi vuotta.
– Kun kokemusta on jo kertynyt enemmän, on fantastista jakaa kokemustaan omille tiimiläisille ja kollegoille. Esimiehenä koen, että minulla on vähän tällainen kasvattajarooli. Saan paljon iloa siitä, kun joku tiimiläisistä onnistuu työssään, hän kertoo.
Pirkon mielestä parasta työssä on se, että saa tehdä työtä, josta pitää, ja vieläpä poikkeuksellisen hyvässä ilmapiirissä. Kiitosta saavat myös työkaverit sekä se, että Vaasanilla panostetaan osaamiseen. Kiinnostavaa työssä on se, että saa olla mukana kehittämässä hankintaprosesseja aina paremmaksi, ja että työssä on myös kansainvälinen ulottuvuus. On hienoa olla ostamassa raaka-ainetta juuri Suomen suosituimpiin leipiin, vaikka se tuo myös mukanaan tietynlaista onnistumisen painetta. Vaikka ostajan ei tarvitse olla vilja-asiantuntija, täytyy kriteerit tuntea huolella.
– Suomalaiset luottavat Vaasan-brändiin, ja siksi myös se, mitä hankitaan, pitää olla arvojen mukaista. Kaikissa hankinnoissa tehdään aina kattavat analyysit paitsi soveltuvuuden ja laadun, myös raaka-aineiden alkuperän, riskien ja vastuullisuuden kannalta. Laatu ja varmuus on rakennettu hyvin meidän toimintamalleihin – ja myös toimittajien on noudatettava tarkasti yhteisiä sitoumuksia. Se tuo varmuutta tekemiseen, Pirkko summaa