Vaasanin tuoreleipien tuotevalikoimasta vastaava päällikkö Mikko Kaijansinkko kehittää työssään uusia ja olemassa olevia leipiä. Työhön kuuluu paljon tiimityötä, tutkimusten kaivelua, trendien haistelua – ja tietenkin leipien maistelua.
Pitkän uran juoma- ja makeisbrändien parissa tehnyt Mikko Kaijansinkko tuli Vaasanille vastaamaan Suomen suosituimman leivän – Vaasan Ruispalojen – valikoiman kehittämisestä. Pian taloon tultuaan hänet nimitettiin Portfolio Manageriksi. Tehtävässään hän vastaa Vaasanin leipävalikoimasta ja niiden kaupallisesta kehittämisestä yhdessä tiiminsä tuoteryhmäpäälliköiden kanssa.
– On ollut ihan mahtavaa tehdä töitä leipien parissa. Eikä pelkästään siksi, että virvoitusjuomien ja karkkien maistelu alkoi pidemmän päälle tekemään elämästä ylimakeaa ja jatkuvaa herkuttelua, Mikko nauraa.
Mikko vetää tiimiä, jonka vastuulla on Vaasanin nykytuotteiden seuranta ja kehittäminen sekä uusien tuotteiden konseptointi yhdessä tuotekehittäjien kanssa. Iso osa työtä on kuluttajatutkimusten seuraaminen ja tekeminen sekä trendien haistelu. Niiden pohjalta innovoidaan uusia tuotteita kuluttajien uusiin tarpeisiin.
– Tiimillämme on iso rooli yhdessä tuotekehittäjien kanssa siinä, että uudenlaisia leipiä syntyy. Meidän tehtävämme on ideoida uudenlaisia tuotteita ja briiffata tuotekehittäjät leipomaan ideoista leipiä, jotka sitten useiden leivonta- ja maistelukertojen jälkeen kaupallistamme, Mikko sanoo.
Uuden tuotteen matka suunnittelupöydältä kaupan hyllylle on pitkä, ja samasta tuotteesta saatetaan maistella ja arvioida monia eri versiota juuri oikeanlaisen lopputuloksen löytämiseksi. Tuotetta kehitetään yhdessä tuotekehittäjien ja usein koko kaupallisen tiimin kanssa. Uusien tuotteiden kehittämisessä Mikko nauttii erityisesti siitä, että saa olla mukana luomassa uusia ilmiöitä, kehittämässä koko leipäkategoriaa ja jopa suomalaista ruokakulttuuria.
– On ollut hienoa huomata, miten suomalaiset ovat innostuneet street food -trendistä kotikeittiöissä. Bao Bunit ja hot dog -sämpylät ovat monille jo helppoa ja herkullista arkipäivää, Mikko iloitsee.
Parasta Vaasanilla työskentelyssä on Mikon mukaan hyvä tiimi ja innostuneet ihmiset. Hän pitää erityisesti siitä, että Vaasanilla on mahdollisuus ja halu kehittää toimintaa jatkuvasti, tehdä laajaa tutkimusta kehitystyön pohjalle ja sen myötä luoda uusia ilmiöitä leivän ympärille.
– Hauskinta tässä on se, että jokainen viikko tuo jotain uutta tullessaan, ja että Vaasanilla halutaan ja pystytään innovoimaan koko ajan uutta, Mikko kertoo.
Entä mitä ne ruokatrendit ennustavat tulevaisuuden leiville?
– Terveys ja hyvinvointi ovat megatrendejä, jotka näkyvät myös leipähyllyillä. Täysjyväleivät ja kuitupitoiset leivät ovat iso juttu jatkossakin, eikä hyvästä mausta olla valmiita tinkimään. Lisäksi vastuulliset ruokavalinnat tulevat korostumaan entisestään. Hyvän maun ja terveellisten vaihtoehtojen myötä voi nostaa esille sen, että leivästä on tullut sallittu herkku, ja kodeissa syödäänkin yhä erilaisempia leipiä tilanteesta riippuen. Leipä on niin arki- kuin juhlaruokaa, Mikko summaa.