Pitkän linjan vaasanilainen, Tero Lundahl, tuntee leipomotyön läpikotaisin: kuluneiden vuosien aikana hän on kolunnut läpi kaikki leipomon työtehtävät. Tästä kokemuksesta hän ammentaa myös nykyisessä työssään lean-koordinaattorina Vantaan leipomossa. Lean-koordinaattorin työn ytimessä on tuotantotyön jatkuva parantaminen ja ongelmanratkaisu. Avainsana työssä onnistumiseen on yhteistyö.
Raportointia, ongelmanratkaisua ja toiminnan kehittämistä
Lean-koordinaattorit ovat tuotannon vahvoja tukipilareita. Koordinaattoreita on pääsääntöisesti yksi per leipomo ja he vastaavat omalta osaltaan yksikkönsä toiminnan standardoinnista, tarvittavista ohjeistuksista ja raportoinneista. Lisäksi he vievät eteenpäin ja etsivät aktiivisesti kehityskohteita sekä kehittävät linjojen toiminnan seuraamiseen liittyvää palaverikäytäntöä.
Lundahl kertoo tehtävistään lisää:
– Tyypillisesti päiväni lähtee käyntiin raportoinnilla. Tiedonkeruu kuuluu rooliini, ja tuotan aika paljon erilaista dataa. Tehtäviini kuuluu esimerkiksi raportoida jatkuvan parantamisen hankkeiden edistymisestä sekä leipomon tilojen ja työkalujen siisteyden ja järjestyksen toteutumisesta.
– Työni yhtenä osa-alueena on tukea systemaattista ongelmaratkaisua, jota tehdään Vaasanilla oman työkalun ja prosessin avulla. Keskeistä työssäni on myös kouluttaminen, kun tuotantoon on tarve juurruttaa esimerkiksi uusia käytäntöjä.
Innosta, kannusta ja johda!
Lundahlin puheessa korostuu tiivis yhteistyö eri sidosryhmien kanssa. Työtä on käytännössä mahdotonta tehdä yksin. Yhteistyötä tehdään niin tuotannon henkilöstön kuin työnjohdon, laatuasiantuntijan ja prosessinkehitysporukan kanssa. Ei myöskään sovi unohtaa kunnossapitoa ja siivousta.
– Lean-koordinaattorin tehtävässä tarvitaan hyviä ihmissuhdetaitoja. Erittäin hyödyllistä on kyky viestiä innostavasti, vakuuttavasti ja perustellen, jotta saadaan kaikki jakamaan yhteinen ymmärrys ja omaksumaan muutokset osaksi arkea. Se ei ole aina ihan helppoa, koska ihmiset ovat erilaisia, minkä lisäksi vuorotyö tuo omat haasteensa.
– Tässä työssä on myös hyvä muistaa, että asiat eivät tapahdu hetkessä. Tekemisen pitää olla pitkäjänteistä, ja hommat on vietävä loppuun saakka. Siksi on hyvä, jos itsestään tunnistaa pientä jääräpäisyyttä. Pitää myös uskaltaa rohkeasti sanoa, mitä ajattelee – rakentavasti tietenkin.
Parhaat puolet esiin
– Mielestäni työssäni on parasta vapaus tehdä asioita omalla tavallani. On tietyt raamit toki, mutta saat itse keksiä keinot ja vaikuttaa siihen, miten tavoitteeseen päästään. Pidän myös siitä, että saan olla monien ihmisten kanssa päivittäin tekemisissä.
– Vaasanilla työskentelyssä on taas parasta se, että työntekijöistä pidetään täällä aidosti huolta. Meillä on hyviä etuja ja tukea saa asiaan kuin asiaan, kunhan uskaltaa mennä sitä pyytämään. Meillä on myös erittäin hyvä tiimihenki.
– Näiden 34 vuoden aikana, kun olen ollut talossa, ei ole ollut montaa sellaista aamua, että olisi harmittanut lähteä töihin. Ja silloinkin se on mennyt ohi pian töihin päästyä.
Juttu jatkuu