Vaasanin Vantaan leipomolla työnopastajana työskentelevä Laura Lammi on leipomoalan konkari. Näin hän kertoo työstään:
“Olen ollut leipomossa töissä teini-iästä asti. Olen työskennellyt lähes joka osastolla, ja muutos on ollut ihan hurja. Ennen oli vielä käsin leivontaa, mutta nyt kaikki on automatisoitu.
Helposti ajatellaan, että kun olet tuollaisessa tehdasympäristössä töissä, niin se on ihan samaa joka päivä. Prosessi on sama, mutta joka päivä on todellakin erilainen.
Taikina on elävä tuote, mikä tuo oman mausteensa työhön. Prosessi taikinasta valmiiksi tuotteeksi vaatii ammattitaitoisia työntekijöitä, jotka pystyvät reagoimaan mahdollisiin muutoksiin oikeilla toimenpiteillä.”
“Nyt olen ollut neljä vuotta työnopastajana ja tehnyt siitä roolista omannäköisen. Puolet päivästä olen tauottamassa työkavereita ja puolet päivästä teen työnopastajan töitä. Jos on vaikka jokin uusi laite, niin kerron miten sitä käytetään ja opastan työntekijät sen saloihin. Tieto pitää saada kaikille, jotta työ tehdään samalla tavalla ja tekeminen on turvallista.
Saan päivittäin ratkaista ongelmia ja auttaa muita. Se motivoi minua työssäni. Siitä tulee hyvä olo, kun pystyn löytämään parhaan oppimisen väylän ja kanavan juuri kyseessä olevalle opastettavalle henkilölle.
Ihmiset ovat niin erilaisia. Toiset tarvitsevat kirjallisen materiaalin, ja toiselle taas kerrotaan ja näytetään. Varsinkin uusilla työntekijöillä oman oppimismetodin löytäminen saattaa viedä aikaa.
Vaasanilla on tosi pitkiä työsuhteita, moni on ollut talossa jopa 30 vuotta tai enemmän. Pitkät urat ovat mielestäni sen ansiota, että meistä välitetään ja pidetään huolta.
Meille kannattaa tulla töihin monesta syystä: olemme leipomopuolella johtavassa asemassa, teemme tosi hyviä tuotteita ja meillä on mukava työyhteisö. Täällä on kiva olla.”
Teksti: Vilma Flinkman, Duunitori Oy