Anne Vilamaa halusi pienenä lentoemännäksi. Ura ei lähtenytkään nousukiitoon lentoemäntänä, vaan elämään astuivat yllättäen leipä ja leivonta. Tässä leiväntuoksuisessa maailmassa Anne on viihtynyt lähes yhtäjaksoisesti yli 20 vuotta. Tämän vuoden alussa hän aloitti Kuusankosken leipomomyymälän myymälävastaavana ja otti urapolullaan uuden rohkean askeleen.
Urapolku on jokaisella omanlainen ja sattumuksetkin siihen usein vaikuttavat. Annen kohdalla uran elintarvikkeiden parissa sysäsi liikkeelle oma äiti. Näin Anne kertoo, miten kaikki alkoi:
”Kotkan leipomossa näkkäripuolella oli tarvetta tuotantotyöntekijöille. Leipomossa työskentelevä äitini oli mennyt puolihuolimattomasti lupaamaan puolestani, että tyttäreni voisi tulla, vaikka olin toisissa töissä bingoemäntänä. Pian sainkin puhelun työnjohtajalta, joka kysyi, pääsetkö tulemaan huomenna. Ja niin minä menin. Äitini koulutti minut operoimaan neloslinjaa, jolla valmistettiin Vaasan Koulunäkki Maukas -näkkäriä.”
”Sillä tiellä olinkin sitten seuraavat parikymmentä vuotta, vaikka piti vain vähän katsella. Ajattelin, että miksi vaihtaa työpaikkaa, kun on vakituinen tulo ja mukavat työkaverit? Yritysnimet vaihtuivat vuosien varrella, mutta hyvä fiilis ja luottamus säilyivät.”
Opiskeluiden kautta uusiin tehtäviin
Oli koronavuosi 2020, kun Anne päätti sanoa itsensä irti ja lähteä opiskelemaan.
”Tuossa vaiheessa aloin miettimään, mitä työtä pystyn tekemään urani loppuun asti, koska yövuorot ja toistuvat liikkeet linjalla alkoivat olla kuormittavia.”
Ensimmäiseksi Anne suoritti liiketalouden ammattitutkinnon. Opiskeluinto kantoi edelleen ja oppia kertyi myös myynnistä, markkinoinnista ja assistentin työstä. Opiskeluidensa ajan Anne työskenteli StaffPointin kautta Vaasanin Kotkan leipomomyymälässä, eivätkä siteet Vaasaniin ja Lantmänneniin siis koskaan katkenneet täysin.
Anne vakinaistettiin myyjäksi elokuussa 2022. Tuosta hetkestä ei kuitenkaan ehtinyt kulua kuin muutama kuukausi, kun Kuusankosken leipomomyymälässä avautui määräaikaisen myymälävastaavan paikka. Anne päätti hakea ja tuli valituksi.
”Koen olevani tässä vaiheessa elämääni valmis kantamaan enemmän vastuuta. Myös perhetilanne on nyt sellainen, että energiaa riittää paremmin vaativammalle työlle, kun lapset ovat kasvaneet.”
”Tykkään asiakaspalvelutyöstä tosi paljon. On palkitsevaa, kun kiitoksen saa saman tien, kun on voinut olla avuksi. Haluan, että asiakkaat saavat aina parhaan palvelukokemuksen ja tulevat uudestaan. Työssäni on myös mukavasti vapautta, kun saa käyttää luovuuttaan ja suunnitella vaikkapa esillepanoja työkavereiden kanssa.”
”Täällä on hyvä olla”
Jos Annen kokemus yleisfiiliksestä työpaikalla ei olisi ollut hyvä, tuskin näkisimme häntä tänään hymyilemässä leipomomyymälämme tiskin takana. Suomen Lantmännen-yritysten kulttuuri on välitön ja arvojen mukainen toiminta on näkyvää – olit sitten tekemisissä vaasanilaisten, cerealialaisten tai agrolaisten kanssa.
”Meillä on tapana nauraa paljon. Täällä on ylipäänsä tosi hyvä olla. Ei ole sellaista kyräilyä, ja asioista on voitu aina puhua suoraan”, Anne päättää.