Teollisessa leivonnassa on pystyttävä tuottamaan turvallista ja tasalaatuista leipää päivästä ja tunnista toiseen. Se ei olekaan aivan helppo tehtävä, vaikka apuna on monenlaista laitetta ja automatiikkaa. Tuotelaadun varmistaminen on ennen kaikkea työntekijöiden yhteispeliä, jossa laatupäällikkö Heli Holmalla on iso rooli.
Helin tehtävänä on ohjata ja koordinoida tuotelaatuun liittyvää työtä. Tavoitteena on, että raaka-aineet, pakkausmateriaalit ja valmiit leivät täyttävät tarkkaan määritellyt laatuvaatimukset.
– Työ laadun parissa on tosi kiinnostavaa, koska siinä ollaan tosi lähellä kuluttajia ja tehdään työtä sen eteen, että he saisivat tuotteistamme mahdollisimman laadukkaan kokemuksen, Heli sanoo.
– Työpäiviini sisältyy esimerkiksi raportointia, näytteenoton koordinointia, aistinvaraista arviointia, laatuun liittyvän toiminnan yhdenmukaistamista ja kehittämistä sekä laatuasiantuntijoiden työn tukemista. Ison osan ajasta haukkaavat myös laatujärjestelmän ylläpito, kehittäminen ja auditoinnit, Heli listaa.
– Työni on myös aika analyyttistä – analysoin erilaisia tilastoja ja trendejä sekä teen juurisyyanalyysejä, jos laadussa ilmenee haasteita. Työhöni kuuluu myös laatuun liittyvää kouluttamista, jotta esimerkiksi työntekijämme leipomoissa tietävät, millainen laadukkaan ja turvallisen tuotteemme tulisi olla.
Laatu syntyy yhteistyössä laatuasiantuntijoiden, tuotekehityksen, hankinnan, leipureiden, työnjohdon, tuotantopäälliköiden sekä siivousliikkeen ja kunnossapidon henkilöstön kanssa.
– Tätä työtä ei voi tehdä yksin, vaan jokaisen pitää olla siihen sitoutunut. Teemme jatkuvasti tiivistä yhteistyötä, Heli korostaa.
No mutta mitä laadukas tuote oikeastaan tarkoittaa? Heli kertoo:
– Erinomainen tuotelaatu tarkoittaa kuluttajille turvallista tuotetta, joka ei esimerkiksi sisällä vierasesineitä tai -aineita. Sen lisäksi leipäpakkauksen sisällön on vastattava pakkauksen tuoteselostetta ja tuotteen on säilytettävä sekä aistinvaraiset että mikrobiologiset ominaisuutensa vähintään parasta ennen -päiväykseen asti. Jokaiselle tuotteelle on laadittu tarkka tuotespesifikaatio sekä mittakuvat, joihin valmista tuotetta verrataan.
Tuotelaatuun vaikuttavat esimerkiksi käyttämiemme raaka-aineiden laatu, tuotantohygienia sekä tuotantolaitteiden toimivuus.
– Seuraamme tuotelaatua reaaliajassa tuotannossa sähköisen järjestelmän avulla. Säännöllisten tuotelaatuarviointien ansiosta pystymme välittömästi analysoimaan havaittuja epäkohtia, pohtimaan korjaavia toimenpiteitä ja viemään ne käytäntöön nopealla aikataululla, Heli kertoo.
Heli mainitsee työnsä yhdeksi mielenkiintoisimmista tehtävistä aistinvaraisen laadunarvioinnin. Makuraati kokoontuu säännöllisesti arvioimaan leivän eri osa-alueita, kuten tuoksua, makua, rakennetta ja ulkonäköä.
Heli sai ensikosketuksensa Vaasaniin jo opiskeluaikanaan, kun hän oli kesä- ja viikonlopputöissä Vantaan leipomolla. Leipä houkutti Helin takaisin vuonna 2011, jolloin hänet valittiin Vaasanille lean-koordinaattorin tehtävään. Sittemmin Heli eteni laatupäälliköksi ja nauttii edelleen työstään tuotelaadun ja -turvallisuuden parissa.
– Olen viihtynyt Vaasanilla hyvin, koska työtehtävissäni on tapahtunut koko ajan muutosta ja uutta opeteltavaa riittää. Lisäksi meillä on tosi mukava työyhteisö, ja yhteistyö kaikkien kanssa toimii hyvin. Pidän siitä, että saan työskennellä lähellä leivän tuotantoa ja tehdä tuotantoporukan kanssa yhteistyötä, Heli summaa.