Anu Saarelainen-Hiihtola on työskennellyt Vaasanilla noin vuoden verran ja ehtinyt siinä ajassa tutustua sekä Kuusankosken että Vantaan leipomoihin. Anu päätyi meille töihin vaasanilaisen Jukka Kahrin suosituksesta, kun hän pohdiskeli, mitä töitä olisi mahdollista tehdä opiskeluiden ohessa.
– Se oli aika lailla ex tempore -päätös tulla Vaasanille töihin, mutta olen ollut täällä tosi tyytyväinen. Työskentelin ensin 1–2 päivänä viikossa Kuusankosken leipomossa pakkauspuolella viime vuoden lokakuusta tämän vuoden kesäkuulle. Elokuussa aloitin työt Vantaan leipomossa samoissa hommissa ennaltapakkaajana, kun muutin Vantaalle, Anu kertoo.
– Työt ovat sopineet hyvin opiskeluiden oheen, kun on pystynyt vaikuttamaan, miten on töissä. Joustavuuden ansiosta työn, perheen ja opiskelun yhdistäminen on ollut mahdollista, eikä arjesta ole tullut turhan raskasta.
Leipomosta toiseen vaihtaminen oli Anulle vaivatonta:
– Sekä Kuusankoskella että Vantaalla linjastot pyörivät aika samalla tavalla, mutta toimintatavoissa on joitakin pieniä eroja. Pääosin on kuitenkin sama meininki.
Anu pitää työssään erityisesti laitteiden säätelystä.
– Pikkutarkkana ihmisenä olen kiinnostunut siitä, miten laitteita säädellään ja saadaan tekniikka pelaamaan suotuisasti, jotta leipä kulkee linjalla oikealla tavalla. Siitä saa mielenkiintoisen päivän ja koko ajan oppii uutta. Oma asenne työhön ratkaisee, millainen päivä on.
Hyvä työyhteisö on kaikki kaikessa
– Uutena työntekijänä on ollut kiva huomata, että muut työntekijät ovat aina ystävällisesti auttaneet ja neuvoneet vaikkapa koneiden säädöissä. Esimerkiksi Vantaalla sain tosi hyvän perehdytyksen Pinja Peltolalta. Koen, että minut on otettu uutena työntekijänä kivasti vastaan.
Anulle merkitsee paljon se, että työyhteisössä valitsee hyvä fiilis, hyvinvointi ja yhteisöllisyys.
– Välillä saattaa olla yksitoikkoisia päiviä, kun leipä kulkee linjoilla ongelmitta, mutta jos on hyvä porukka ympärillä, se luo kivan olon työpäivään.
– Olen viihtynyt Vaasanilla tosi hyvin, ja porukka on rentoa ja mukavaa. Mielestäni Vaasanin tärkein voimavara on työyhteisö, joka saa jengin pysymään täällä, vaikka toki yötyö- ja viikonloppulisätkin varmasti houkuttelevat. Porukka on hioutunut tiukasti yhteen.
Lopuksi on vielä kysyttävä Anun suosikkileivästä. Kenelle tulee yllätyksenä, että hän vastaa Vaasan Ruispalat Ohut Herkku?