Hyvää metsästä ja puutarhasta

Loppukesä ja alkusyksy ovat herkullisten marjojen parasta aikaa. Nyt on saatu myös tutkittua tietoa marjojen terveysvaikutuksista Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden toimesta. Marjojen avulla voi vaikuttaa suotuisasti aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin.

Puolukoiden ja mustaherukoiden on todettu tasaavan aterianjälkeistä verensokeria. Kun sokeriliuoksen kanssa nautittiin puolukoita tai mustaherukoita, verensokeripiikki jäi matalammaksi ja verensokeri pysyi pidempään paastotason yläpuolella verrattuna pelkän sokeriliuoksen vaikutukseen. Marjat nautittiin soseutettuna tai nektareina, ja suotuisa verensokerivaikutus saatiin molemmilla tavoilla, annoskoon ollessa 150 g marjaa. Kokeeseen osallistui 20 tervettä naista.

Tutkimuksessa mitattiin myös tiettyjen rasvahappojen pitoisuutta veressä marja- ja sokeriaterian jälkeen. Marja-aterian jälkeen veren rasvahappopitoisuus oli matalampi, mikä kertoo siitä että marjat voisivat suojata matala-asteiselta tulehdukselta ja oksidatiiviselta stressiltä.

Tuloksista innostuneena Itä-Suomen yliopiston tutkijat mittasivat seuraavassa koesarjassa verensokeri- ja insuliinivasteita valkoisen vehnäleivän ja ruisleivän nauttimisen jälkeen, kun ne syötiin sellaisenaan tai sekamarjasoseen kanssa. Sekamarjasoseannos (150 g) sisälsi mustaherukkaa, mustikkaa, karpaloa ja mansikkaa.

Marjasoseen kanssa nautitun tumman tai vaalean leivän jälkeen aterianjälkeinen verensokeri kohosi maltillisemmin ja myös insuliinia erittyi vähemmän verrattuna ilman marjoja nautittuihin leipäannoksiin. Marjojen nauttimisen jälkeen tarvittiin siis vähemmän insuliinia verensokerin tasaamiseen.

Ruisleivällä on luontaisesti matalampi insuliinivaste kuin vehnäleivällä, ja ruisleivän nauttiminen marjojen kera pienentää tätä vastetta entisestään. Kun insuliinia erittyy vähemmän aterian jälkeen, energiaa riittää aterian jälkeen pidempään kun verensokeri ei romahda. Tämä tarjoaa suojaa myös matala-asteista tulehdusta vastaan. Matala-asteinen tulehdus eli inflammaatio voi olla useiden kroonisten sairauksien taustalla, esim. sydän- ja verisuonitautien taustalla.

Tuloksilla voidaan ajatella olevan suuri merkitys käytännössä. Yleensä marjoihin lisätään sokeria säilöntävaiheessa ja muutenkin. Jos sokeri saa marjat maistumaan paremmin esimerkiksi lapsille, sitä voi lisätä hyvällä omallatunnolla, koska marjojen kanssa nautittu sokeri humpsahtaa hitaammin verenkiertoon ja ehkäisee verensokerin romahtamista aterian jälkeen. Voisi myös ajatella että marjainen leivonnainen olisi terveydelle parempi herkuttelutuote kuin leivonnainen ilman marjoja. Leipätuotteissakin marjojen käyttö voitaisiin viedä paljon pidemmälle.

verensokeri_marjat

Mustaherukka- ja puolukkasurvos loivensivat verensokeripiikkiä ja verensokeri laski hitaammin verrattuna verensokeriarvoihin pelkän sokeriliuoksen nauttimisen jälkeen. Kuva mukaeltu Törrönen et al. 2012 -julkaisun perusteella.

Viitteet: Törrönen R et al. Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. Am J Clin Nutr. 2012; 96:527-33.

Kolehmainen et al. 2012. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat bread and rye bread in healthy women. 10th Nordic Nutrition Conference. Reykjavik, Iceland 3-5.6.2012.

Tutkimus tehtiin osana Itä-Suomen yliopiston SOMA-projektia (Marjojen vaikutukset sokeria ja tärkkelystä sisältävien elintarvikkeiden verensokerivasteisiin). Tekes rahoitti projektia ja Vaasanin lisäksi siihen osallistui kahdeksan muuta yritystä.