Täysjyvävilja voi pienentää syövän riskiä
On tutkittu, että täysjyväviljan runsas osuus ruokavaliossa voi pienentää joidenkin syöpien riskiä.
Vahvin näyttö on suolistosyövän osalta. Kuitu, etenkin viljan kuitu, liittyy pienentyneeseen suolistosyövän riskiin. Kuitu lisää ulostemassan määrää ja nopeuttaa sen läpikulkuaikaa suolessa. Näin ulostemassan mahdolliset haitalliset aineet laimenevat ja poistuvat nopeasti, jolloin niiden kosketuspinta suolen limakalvoon jää vähäiseksi.
Kuitu toimii myös ravintona paksusuolen hyödyllisille bakteereille. Bakteerien aineenvaihdunnan tuotteena syntyy lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka saattavat liittyä alentuneeseen riskiin sairastua syöpään.
Laaja meta-analyysi, jossa tarkasteltiin tuloksia 25 tutkimuksesta (muun muassa eurooppalaisia, aasialaisia ja yhdysvaltalaisia tutkimuksia) osoitti, että jokainen 10 g kuitua päivittäin pienentää paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 10 % (Aune et al. 2011. BMJ doi: 10.1136/bmj.d6617). Kolme täysjyväannosta päivittäin (90 g/päivä) alentaa riskiä lähes viidenneksen (17 %). Eräs meta-analyysissa mukana olleista tutkimuksista oli suomalainen Setti-tutkimus.