Edistävätkö täysjyväviljatuotteet terveyttä?

Useissa väestötason tutkimuksissa runsaasti täysjyväviljaa ja kuitua sisältävällä ruokavaliolla on todettu olevan selvästi myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Runsaasti täysjyväviljatuotteita sisältävän ruokavalion on todettu olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin, suojaavan lihomiselta, tietyiltä syöpätyypeiltä ja sydän- ja verisuonitaudeilta.

Täysjyväviljatuotteiden suojaavan vaikutuksen oletetaan osittain selittyvän sen sisältämällä kuidulla, ja osa vaikutuksista liitetään täysjyvän mukana tuleviin yhdisteisiin, ns. “kanssamatkustajiin” eli “co-passangereihin”. Näitä ovat muun muassa antioksidantit, kasviestrogeenit, kivennäisaineet, vitamiinit ja kasvisterolit.

Yhdysvaltojen Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi vuonna 1999 täysjyväviljatuotteita koskevan terveysväittämän: “Runsaasti täysjyväviljaa ja muita kasvikunnan tuotteita sisältävä ruokavalio, jossa kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin määrä on alhainen, voi alentaa sekä sydänsairauksien että tiettyjen syöpäsairauksien vaaraa”. Tätä väittämää voi Yhdysvalloissa käyttää sellaisten tuotteiden markkinoinnissa, jotka sisältävät täysjyväviljaa vähintään 51 %. Useimmat ruisleivät, kaikki ruisnäkkileivät, täysjyvävehnäleivät ja täysjyväkauraleivät täyttävät tämän ehdon meillä Suomessakin.

Koska tutkimusnäyttö täysjyväviljaa runsaasti sisältävän ruokavalion terveellisyydestä on niin vankkaa, myös useiden maiden ravitsemussuosituksissa täysjyväviljan roolia terveyttä edistävän ruokavalion osana korostetaan. Näin on myös Suomessa ja Pohjoismaissa. Tutustu eri maiden ruokavaliosuosituksiin

Kirjallisuutta

Aune et al. 2011. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ doi: 10.1136/bmj.d6617.

Giacco R, Della Pepa G, Luongo D, Riccardi G. Whole grain intake in relation to body weight: From epidemiological evidence to clinical trials. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases 2011; 21, 901-908.

Jonnalagadda SS, Harnack L, Liu RH, ym. Putting the whole grain puzzle together: health benefits associated with whole grains – summary of American Society for Nutrition 2010 Satellite Symposium. JN 2011;141:1011-22.

Mellen PB, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: A meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008;18(4):283-90.

de Munter JS, Hu FB, Spiegelman D, Franz M, van Dam RM. Whole grain, bran, and germ intake and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study and systematic review. PLoS Med 2007 Aug 4(8):e261.

Priebe MG, van Binsbergen JJ, de Vos R, Vonk RJ. Whole grain foods for the prevention of type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev 2008;1:CD006061.

Sahyoun N, Jacques PF, Zhang XL, Juan W, McKeown NM. Whole-grain intake is inversely associated with the metabolic syndrome and mortality in adults. Am J Clin Nutr 2005;83:124–31.

Schulze MB, Schulz M, Heideman C ym. Fiber and magnesium intake and incidence of type 2 diabetes. Arch Intern Med 2007;167:956–65.

Weickert & Pfeiffer 2010. Metabolic Effects of Dietary Fiber Consumption and Prevention of Diabetes. J. Nutr. 138: 439–442.

Ye EQ, Shacko SA, Chou EL, Kuqizaki M, Liu S. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr 2012;142:1304-13.