Ruisleivästä vitamiineja ja kivennäisaineita

Ruisleipä on tärkeä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Se sisältää muun muassa folaattia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Ylipäätään vilja- ja leivontatuotteet ovat merkittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde ruokavaliossamme. Suomalaiset saavat vilja- ja leivontatuotteista noin

  • neljäsosan E-vitamiinin saannista
  • viidesosan riboflaviinin (B2), niasiinin ja pyridoksiinin (B6) saannista
  • kolmasosan folaatin ja tiamiinin (B1) saannista
  • reilun kolmasosan magnesiumin ja sinkin saannista
  • kolmasosan fosforin ja jodin saannista
  • viidesosan seleenin saannista
  • lähes puolet raudan ja kuparin saannista

Keskimäärin lähes neljännes suomalaisten ruokavalion proteiinista on peräisin vilja- ja leivontatuotteista. Ne ovatkin maitovalmisteiden rinnalla suomalaisten toiseksi tärkein proteiininlähde lihan jälkeen. Leivän osuus kokonaisproteiininsaannista on 10 prosenttia.

Kirjallisuutta:

Helldán A, Raulio S, Kosola M, Tapanainen H, Ovaskainen M-L, Virtanen S. : Finravinto 2012 -tutkimus – The National FINDIET 2012 Survey. THL. Raportti 16/2013, 187 s. Helsinki 2013.