Tuoreen leivän leipurina olemme terveellisen ruoan ja aktiivisen elämäntavan puolestapuhujia. Teemme töitä edistääksemme hyvinvointia laajasti koko leivän arvoketjussa. Haluamme tuotteillamme tukea leivänsyöjien kokonaisvaltaista hyvinvointia, johon kuuluu monia arjen valintoja – liikunnan, terveellisen ruokavalion, levon ja nautiskelun tasapainoa. Meille on tärkeää myös muiden arvoketjussa toimivien ihmisten, kuten viljelijöiden ja kumppaneidemme hyvinvointi ja toimeentulo. Osana ruokajärjestelmää haluamme auttaa suomalaisia voimaan hyvin ja syömään planeetan kantokyvyn asettamista rajoissa.
Tuotteiden terveellisyys
Tavoitteena suositusten mukainen kuidun ja täysjyvän saanti
Leipä on kasviperäinen ja terveyden kannalta hyvä valinta, joka etenkin täysjyväisenä sisältää kuitua ja monia hyödyllisiä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kivennäisaineita ja kasvipohjaista proteiinia. Meillä tuotteiden terveellisyyden arviointi on aina osa tuotekehitystä.
Suomessa suositeltu päivittäinen kuidun saanti on 25–35 grammaa*, ja keskimäärin kolmannes siitä tulee leivästä, erityisesti ruisleivästä. Siksi meille on tärkeää puolustaa kuitupitoisen leivän roolia terveyttä tukevassa ruokavaliossa.
Koska myös herkuttelulle on paikkansa osana hyvää arkea ja juhlaa, valikoimistamme löytyy myös Street Food -tuotteita. Niidenkin osalta olemme asettaneet ravitsemukselliset tavoitteet esimerkiksi kuitupitoisuudelle.
Vaikka suomalaiset ovat rikkaan leipäkulttuurinsa ansiosta varsinaista ruisleipäkansaa, ja ruisleivässä on verraten paljon täysjyvää ja kuitua, emme mekään itse asiassa syö kansakuntana täysjyväviljoja ravitsemussuositusten mukaisesti. Moni ei tule ajatelleeksi, että ruis- ja kauraleipien lisäksi myös vehnäleipä voi olla hyvä kuidun lähde, jos se on leivottu täysjyvävehnästä.
Täysjyvä on hyväksi sekä ihmisen että planeetan terveydelle
Täysjyvä on hyvä valinta paitsi terveyden myös ympäristön kannalta. Täysjyvän ilmastohyöty syntyy, kun jyvä käytetään kokonaan, eli yhtä leipää kohden tarvitaan vähemmän viljan jyviä kuin puhdistetusta, valkoisesta jauhosta leivottuun leipään. Täysjyväviljatuotteet ovat tärkeä osa niin kutsuttua planetaarista ruokavaliota, joka sisältää terveyttä ja hyvinvointia tukevia ruokia siinä määrin, että ihmisen ravitsemustarpeet täytetään planeetan kantokyvyn rajoissa.
Syksyllä 2024 julkaistut, uudet kotimaiset ravitsemussuositukset sisälsivät ensimmäistä kertaa saantisuosituksen täysjyvälle: täysjyväviljatuotteita olisi suositeltavaa syödä vähintään 90 g päivässä.
Olemme Vaasanilla ryhtyneet täysjyväviljojen puolestapuhujaksi ja asetimme tavoitteeksi, että vuonna 2030 60 % myymistämme tuotteista on täysjyvätuotteita, eli niiden viljaraaka-aineista yli 50 % on täysjyväviljaa.
Tarkkana suolan kanssa
Täysjyvän ja kuidun lisäksi tarkastelemme leipiemme suolapitoisuutta. Suuri osa suomalaisista saa ruokavaliostaan liikaa suolaa suosituksiin nähden. Siksi suolan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Me haluamme leipoa suomalaisille terveellistä ja kaikenikäisille maistuvaa leipää. Tähän sisältyy pyrkimys suolan määrän tavoitteelliseen vähentämiseen, mutta suola on yksi leipurin tärkeimmistä raaka-aineista ja sen määrä leivässä vaikuttaa moneen asiaan. Suola antaa leivälle makua, mutta sillä on vaikutusta myös leivän leivottavuuteen, rakenteeseen ja säilyvyyteen.
Suurin osa leivistämme on normaalisuolaisia (max 1,1 g suolaa/100 g), sillä pienillä suolapitoisuuksilla leivän rakenne herkästi hajoaa ja maku katoaa. Testaamme jatkuvasti vähemmän suolaa sisältäviä reseptejä, ja valikoimastamme löytyvät myös vähemmän suolaa sisältävät Vaasan Piimälimppu ja Vaasan Kaurasydän. Tavoitteenamme on vähentää leipiemme suolapitoisuutta asteittain 10 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta.
Vastuullinen hankinta ja kotimaisuus
Hankimme valtaosan tarvitsemistamme raaka-aineista ja palveluista Suomesta luotetuilta, pitkäaikaisilta kumppaneilta. Kaikkia tarvitsemiamme raaka-aineita ei kuitenkaan valmisteta Suomessa, ja siksi meillä on myös Euroopassa ja Euroopan ulkopuolella kansainvälinen toimittajaverkosto, jonka toimintaa arvioidaan säännöllisesti auditointien, kyselyiden ja jatkuvan dialogin avulla. Tiedostamme tiettyihin alkuperämaihin ja raaka-aineisiin liittyvät korkeammat ihmisoikeus- ja ympäristöriskit, ja kehitämme hankintaprosessiamme jatkuvasti näiden riskien hallitsemiseksi. Lantmännen Unibaken toimittajien toimintaohjeet asettavat omille kumppaneillemme odotukset, joiden täyttymistä seuraamme säännöllisesti.
Kotimaisuus ja raaka-aineiden alkuperä
Meille on tärkeää, että kaikki Suomessa leipomamme leivät leivotaan kotimaisista jauhoista aina kun mahdollista, ja rukiin ja kauran osalta olemme tehneet kotimaisuussitoumuksen. Kaikkia leipien raaka-aineita ei kuitenkaan ole Suomessa saatavilla. Vaasan-brändin kotimaassa leivottujen tuoreleipien raaka-aineista 95 % volyymista laskettuna on kotimaista alkuperää. Myös Viron ja Liettuan leipomoilla leivotaan pääosin paikallisista raaka-aineista.
Kotimaisen viljelyn tulevaisuus on yhteinen huoli
Viljelijät ovat meille aivan erityisen tärkeä sidosryhmä, ja olemme huolissamme kotimaisen viljan tulevaisuudesta, jos nuoremmat sukupolvet eivät koe viljelyä mielekkäänä toimeentulon turvaavana elinkeinona. Haluamme tehdä osamme viljelijöiden tukemisessa ja kannustamisessa sekä alan houkuttelevuuden lisäämisessä. Olemme esimerkiksi useamman vuoden jakaneet yhteistyössä ProAgrian ja asiakkaamme Keskon kanssa Tuottajalle kiitos -stipendejä.
Leipäkulttuuria rakentamassa
Meillä on pitkä historia kotimaisena leipurina, ja haluamme rakentaa rikasta suomalaista leipäkulttuuria pitkälle tulevaisuuteen. Vaasan on tiiviisti mukana suomalaisten arjessa, sillä Suomessa syödään Leipätiedotuksen mukaan noin 40 kiloa leipää vuodessa jokaista suomalaista kohden*. Leivän roolia suomalaisten ruokavaliossa kuitenkin haastavat monet nykykulutuksen trendit, kuten helppous, nopea syöminen ja mukana menossa syötävät välipalat.
Tehtävämme on muistuttaa, että leipä on erinomainen ja helppo aamu-, väli- tai iltapala, joka etenkin täysjyväisenä edistää hyvinvointia. Kuitupitoisen leivän päälle on helppo rakentaa myös kokonainen ateria ilmasto- ja ympäristöystävällisesti. Haluamme nostaa keskusteluun myös leivänpäällisten ravintoarvot ja ympäristövaikutukset, ja sen, millaisia uusia vaihtoehtoja leivänpäällisten valikoimasta voisi tulevaisuudessa löytyä.