Tarinamme sai alkunsa vuonna 1849, kun Saloisista kotoisin oleva August Alexander Levón sai maistraatilta luvan perustaa höyryllä toimivan myllyn Vaasaan. Augustin toiveissa siinsi ajatus ikiomasta leipomosta myllyn yhteyteen, mutta lupaa ei vielä silloin heltynyt.
Lähes 50 vuotta myöhemmin, vuonna 1904, Augustin haave viimein toteutui. Leipomotoiminnan alkutaipaleella kantavana voimana oli kauppaneuvoksetar Hanna Schauman. Höyryleipomo Osakeyhtiössä valmistui alkuvaiheessa kaikenlaisia leipätuotteita, mutta pian toiminta keskittyi yksinomaan näkkileipään.
1920-luvulla näkkileipä ei vielä ollut joka kodin tuttu klassikko, vaan sen käyttö oli opetettava kansalle. Tähän hätään kehitettiin leipärunot, jotka ilahduttivat suomalaisia sanoma- ja aikakauslehdissä vuodesta 1922 aina vuoteen 1962.
Näkkileipää ja hapankorppua maailmalle
Kun näkkileipä oli löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin, haluttiin ilosanomaa levittää laajemmallekin. Vuoden 1952 Helsingin olympialaiset toimivat oivana lähtölaukauksena näkkileivän maailmanvalloitukselle, kun kansainvälinen Finn Crisp -tuotemerkki näki päivänvalon. Samalla tiellä ollaan edelleen, sillä tänäkin päivänä Vaasanin hapankorput ja näkkileivät tunnetaan maailmalla Finn Crisp -nimellä.
Myöhemmin tuotevalikoima jälleen laajeni, ja 1970-luvulla meidät tunnettiin näkkileipien lisäksi yhtenä Suomen suurimpana kaurahiutaleiden, aamiaismurojen ja makaronien tuottajana. Menekki oli tuolloin kovaa – vuosittain tuotteitamme käytettiin noin 25 kiloa henkeä kohden.
1980-luvulla meistä tuli Vaasanmylly Oy. Samoihin aikoihin alkoi myös Pieni Pyöreä -näkkileivän menestystarina. Idea ihastuttavaan muotoon saatiin Kotkan näkkileipätehtaalla pyöreästä muotista, jolla taikinamatosta otettiin näytteitä. Käteen sopiva koko sekä TV:ssä ja radiossa soinut mieleenpainuvan iloinen mainoslaulu olivat omiaan tekemään pyöreästä näkkileivästä joka kodin suosikin alta aikayksikön.
Menestyksekkäät Vaasan Ruispalat
Tuore leipä lumosi meidät jälleen 1990-luvulla, ja pian kaupoissa komeilivatkin jo ensimmäiset Vaasan Ruispalat. Suomen suosituinta leipää syödään muuten tänä päivänä noin 67 palaa henkeä kohden vuodessa – parhaimmillaan siis noin 373 miljoonaa palaa joka vuosi!
Ennen vuosituhannen vaihdetta heräsi ajatus täysin uudenlaisesta tuoteryhmästä: leivonnaispakasteista. Siitä asti olemmekin ilolla saaneet seurata, kuinka Kotiuunin-kotipaistotuotteet ovat helpottaneet suomalaisten arkea ja löytäneet paikkansa kahvipöydissä.
Maistuva matkamme jatkuu
Vuodesta 2009 lähtien meidät on tunnettu Vaasan Oy:n nimellä. Vuonna 2015 liityimme osaksi Lantmännen Unibakea, joka on yksi Euroopan johtavista leipomoyrityksistä. Lantmännen Unibakella on toimintaa yli 20 maassa eri puolilla maailmaa, ja Unibaken kautta kuulumme maanviljelijöiden omistamaan Lantmännen-monialakonserniin.
Yli 170 vuoden kokemus ja intohimomme leivän leipomiseen ovat viime vuosina tuottaneet paljon uutta hyvää syötävää. Olemme päässeet maistelemaan muun muassa koukuttavaa Vaasan Ruispalat Ohut Herkkua, ilman vehnää leivottuja kauraleipiä, sekä koko perheelle maistuvia, hattaranpehmeitä Vaasan Mums -leipiä.
Jatkamme työtämme suomalaisen leipäkulttuurin edistämiseksi, veturinamme suomalaisten suosikkileivät.