Ruisleipä leivottu ruisjuureen

Leivomme suomalaisten rakastamat ruis- ja kauraleivät

Meille on aina ollut kunnia-asia leipoa juuri sellaista leipää kuin suomalaiset haluavat – tuoretta, terveellistä ja herkullista. Leipämme valmistetaan rakkaudella ja huolella, ja meillä on vahva halu ylläpitää ja uudistaa rikasta suomalaista leipäkulttuuria.  

Haistelemme uusia tuulia jatkuvasti, mutta pidämme hyvistä perinteistä tiukasti kiinni. Niistä tärkeimpiä meille ovat osaamisemme rukiissa ja kaurassa, tutut reseptimme sekä tapamme leipoa, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle. 

RUIS 

Ruisleipä on kansallisruokamme, joka kuuluu olennaisena osana suomalaisuuteen. Syömme ruisleipää eniten koko maailmassa. Ruisleivän terveysvaikutukset ovat kiistattomat; se sisältää runsaasti kuitua ja ravintoaineita, jotka tukevat painonhallintaa ja vähentävät sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Ruisleipä onkin tärkein kuidun ja täysjyvän lähteemme. 

Ruisleivän sydän on taikinajuuri, jota myös hapanjuureksi, leipäjuureksi tai ihan vain juureksi kutsutaan. Ilman sitä ei ruisleipään saa rakastettua hapanta makua, ihanan rapeaa ruskeaa kuorta tai mehevää suutuntumaa. 

Vaasan on sitoutunut leipomaan kaikki Suomessa valmistamansa ruisleivät sataprosenttisesti kotimaisista ruisjauhoista. Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen, leipojana Vaasanille on tärkeää varmistaa rukiinviljelyn elinvoimaisuus Suomessa ja kotimaisen rukiin riittävyys myös tulevaisuudessa. 

Ruisleivän matka siemenestä lautaselle kestää yli vuoden 

Rukiin matkalla pellosta pöytään jokainen vaihe vaikuttaa leivän laatuun ja tuoreuteen.  

  • Ruis kylvetään syksyllä. Lumen alla talvehdittuaan ruis alkaa keväällä jälleen kasvaa. Kesä on kypsymisen aikaa ja syksyllä kerätään valmis sato. 
  • Ruissato kuivatetaan ja jauhetaan myllyssä jauhoksi. 
  • Leipomolla myllyltä saapuneet jauhot varastoidaan siiloihin ennen kuin ne siirretään tuotantotiloihin.  
  • Ruistaikinan teossa tärkein elementti on raski, eli juuri. Raski on jokaisen ruisleipurin aarre, jota vaalitaan tarkkaan, jotta leivän maku ja koostumus säilyisivät samanlaisina vuodesta toiseen, leipomispaikkakunnasta riippumatta. Happamuutensa ansiosta raskiin leivottu leipä säilyy ilman säilöntäaineita. 
  • Taikina valmistetaan suurissa, 300–400 litran padoissa. Onnistumisen kannalta tärkeintä on hallita taikinan sekoitusaika ja lämpötila, joita seurataan valmistuksen aikana tarkasti. Taikina tarvitsee myös lepoa: riittävä lepo vaikuttaa suotuisasti leivän rakenteeseen. 
  • Leivät nostatetaan, kun ne kulkevat tuotantolinjalla kohti uunia. 
  • Paiston alkuvaiheessa leiville annetaan hieman höyryä, jotta ne saavat kauniin ruskean värin. Ruisleivät vaativat enemmän lämpöä paiston loppuosassa. Paistolämpötilaa tarkkaillaan koko ajan, koska juuri paistaminen saa oikeat makuaromit esiin. 
  • Valmiit ruisleivät jäähdytetään ennen halkaisua. Robotti niputtaa halkaistut leivät pinoon ja pussittaa ne. Punnitut leivät toimitetaan leipälaatikoissa lähettämöön. 
  • Jakeluautot vievät tuoreet ruisleivät alueen kauppoihin. Ensimmäinen jakeluauto käynnistyy aikaisin aamuyöllä kello kahden aikaan, viimeiset toimitukset lähtevät ennen puoltapäivää. Leipäkuljetukset lähtevät kuutena päivänä viikossa, jotta kaupoissa olisi aina tuoretta leipää saatavilla. 

Tee oma juuresi 

Vaikka taikinajuuri on monen leipurin varjelluin salaisuus, ei sen valmistaminen lopulta mitään rakettitiedettä ole. Alkuun pääsee vaikka vain murustamalla juureen leivotun ruisleivän sisustaa kannelliseen astiaan ja lisäämällä siihen vettä ja ruisjauhoja. 

Katso taikinajuuriohje täältä! 


KAURA
 

Kauraleipä on vaalean leivän kuitukuningatar. Kauran sisältämä liukoinen kuitu, beetaglukaani, tasaa verensokeria aterian jälkeen ja auttaa säännöllisesti käytettynä alentamaan korkeaa kolesterolia. Lisäksi kaura tarjoaa hyviä kasvirasvoja ja proteiinia, ja se sopii myös herkkävatsaisille, sillä se ei sisällä FODMAP-hiilihydraatteja. 

Kaura on leipurille haastava vilja. Kaurapitoisuuden kasvaessa leivästä tulee kosteampi ja murenevampi. Vehnäjauhoa käytetään monesti sitkon ja leivottavuuden parantamiseksi sekä sopivan pehmeyden ja kuohkeuden saavuttamiseksi. Vaasanilla kauraleipätaikinan salaisuuksia on ratkottu jo yli 10 vuoden ajan, ja taitavien leipuriemme käsissä syntyvät sekä 100-prosenttiset kauraleivät että muut kaurasuosikit. Leivomme Suomessa aina kotimaisesta kaurasta.