Suomalaiset valitsivat ruisleivän maamme kansallisruoaksi vuonna 2017 – onhan rukiilla ollut erityinen paikka suomalaisten sydämissä jo vuosisatojen ajan. Missään muualla maailmassa ei syödä yhtä paljon ruista kuin Suomessa.*
Aikana ennen viipaloituja ja revittyjä palaleipiä olivat etenkin limput ja täysjyvärukiista leivotut happamat leivät suuressa suosiossa.** Tiesitkö, että pyöreillä reikäleivillä oli keskiajalla kaksi tarkoitusta: niitä käytettiin lautasina, minkä jälkeen leivälle sipaistiin voita päälle ja syötiin aterian päätteeksi.***
Vuosien saatossa ruisleivän muotoon, sitkeyteen ja makuun on tullut useita variaatioita. Suutuntuman ja maun lisäksi kuluttajat arvostavat viljan kotimaisuutta. Harva tietää, että Suomi saavutti omavaraisuuden rukiin suhteen vasta reilut viisi vuotta sitten. Vaasan käyttää Suomessa leivottujen ruisleipien leivontaan sataprosenttisesti kotimaista ruista, josta kolmannes on peräisin sopimusviljelijöiltä.
Lähteet:
* Leipätiedotus 2019
** Leipätiedotus
*** Yle 2015