Muistatko vielä Jumpulat ja Vimpulat? Soiko päässäsi Pieni pyöreä -näkkärin mainosjingle? Kaipaatko vielä vähähiilarista leipää? Vaasan-klusterin kategoriapäällikkö Leena Thorström on 30-vuotisen leipomouransa aikana ehtinyt nähdä monien tuotteiden lanseerauksen ja myös useiden poistumisen markkinoilta.
Vaasanin 170-vuotisen historian aikana niin ruokailutottumukset kuin itse leipäkin ovat kokeneet huikeita muutoksia. Kun 1960-luvulla perheessä syötiin ateria, oli pöydässä aina leipäkori. Leena Thorström näkee suomalaisessa leipäkulttuurissa yhden keskeisen muutoksen yli muiden.
– Terveystietoisuus on kasvanut huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Aiemmin suomalaiset kyllä kertoivat kyselyissä ostavansa terveellistä leipää, mutta ostivat kuitenkin jotain aivan muuta. Nykyään terveellisyys näkyy vahvasti myös ostovalinnoissa. Hyvä maku tulee toki edelleen ykkösenä, mutta sen lisäksi leivältä vaaditaan terveellisyyttä ja helppokäyttöisyyttä, Leena kuvailee.
1980-luvulla oli ihan tavallista ostaa viikonlopuksi kotiin vaikkapa täytekakku, ja arkenakin herkuteltiin hillosilmäisillä viinereillä. Tänä päivänä palaveripullat jäävät helposti syömättä, ja kaura on ajamassa kovaa vauhtia vehnän ohi. Terveellinen ruis pitää edelleen pintansa suomalaisten ykkösvalintana.
– Toki jo 1930-luvulla tiedettiin, että kaura on terveellistä, ja Markus-setä kehotti lapsia syömään kaurapuuroa. Kaura tuli leipiin ensi kertaa jo 1940-luvulla, mutta vain herkuttelutarkoituksessa pehmeän makunsa vuoksi. Vasta viime vuosina kaura on lähtenyt hurjaan nousuun, kun tutkimuksissa on saatu selville sen kyky alentaa ja tasata veren kolesterolipitoisuutta. Tänä päivänä kuluttajat toivovatkin yhä kauraisempia leipiä, ja niitä on myös tarjolla aiempaa runsaammin, Leena kertoo.
Leivällä monta uutta haastajaa
Toinen leipää haastava trendi on helppokäyttöisyys. Jos vielä 1980-luvulla helppokäyttöisyydeksi riitti limpun viipalointi ja 1990-luvulla innostuttiin palaleivistä, saa tänä päivänä olla melko kekseliäs, että pärjää lukuisille muille mukana kulkeville välipaloille. Leipä pitää edelleen pintansa aamu- ja iltapalalla, mutta niiden välissä on monta ruokahetkeä, joissa kilpailu on kovaa. Siksi trendejä haistellaan jatkuvasti ja kuluttajien toiveita kuunnellaan tarkkaan.
– Leivän käyttö notkahti hiilarikammon vuoksi vuonna 2009, mutta se jäi melko nopeasti taakse, eikä juuri kukaan enää kysele vähähiilaristen leipien perään. Tällä hetkellä leivän ystäviä kiinnostavat etenkin kuitujen saanti ja täysjyvä, nousussa on suolistoterveys ja suoliston hyvinvoinnin vaikutus koko ihmisen hyvinvointiin – jopa aivojen toimintaan, Leena kertoo.
Mitä leipää Leena itse muistelee lämmöllä?
– Vuonna 1991 kauppoihin tullut Vaasan Ruispalat on uskomaton kestosuosikki. Tänä päivänä se on jo niin suuri tuote, että sitä on vaikea käsittää, Leena sanoo.