Ainesosat
1 | Vaasan Te BRGR-hampurilaissämpylä |
1 | Pihvi, noin 200g painoinen |
1 viipale | cheddar-juustoa |
Bearnaise-majoneesi: | |
2 dl | Hellman´sin majoneesia |
2 dl | bearnaise-kastiketta (ohje alla) |
Mausteliemi: | |
3 | sipulia hienonnettuna |
1 dl | punaviinietikkaa |
1 dl | punaviiniä |
1/2 dl | vettä |
10 | mustapippuria |
1 dl | hienonnettua persiljaa |
1 | laakerinlehti |
Kastike: | |
3/4 dl | maustelientä |
5 | munankeltuaista |
250 g | voita sulatettuna |
2 rkl | hienonnettua rakuunaa |
1 rkl | sitruunamehua |
suolaa | |
Pikkelöidyt punasipulit: | |
2 | isoa punasipulia |
1/2 dl | väkiviinaetikkaa |
1 dl | sokeria |
1,5 dl | vettä |
Ohje:
Valmista ensin bearnaise-kastike:
Tee ensin mausteliemi. Yhdistä kaikki liemen ainekset keskenään ja keitä niin, että nesteen määrä vähenee puoleen. Siivilöi liemi.
Sekoita 3/4 dl maustelientä ja keltuaiset keskenään vesihauteessa. Kuumenna koko ajan sekoittaen.
Kun seos alkaa saostua, ota kulho pois hauteesta ja jatka sekoittamista. Lisää joukkoon voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää rakuuna, sitruunamehu ja suola. Tarkista maku.
Bearnaise-majoneesi:
Sekoita majoneesi ja bearnaisekastike keskenään.
Tee seuraavaksi pikkelöidyt punasipulit:
Sekoita pikkeliliemen ainekset niin, että sokeri on kokonaan sulanut.
Viipaloi punasipulit ja laita ne vähintään vuorokaudeksi pikkeliliemeen pikkelöitymään.
Valmistele burgeri:
Paahda halkaistua sämpylää grillissä niin, että koko sämpylä on kunnolla lämmennyt. Suolaa pihvi, noin 1 tl per puoli, ja paista 200 g:n pihviä noin 2–3 minuuttia kummaltakin puolelta hiiligrillissä. (Suolan määrä voi kuulostaa isolta, mutta koska kyseessä on raa’an lihan pintasuolaus, puolet suolasta poistuu jo paistaessa.)
Kasaa burgeri pohjalta alkaen. Pohjalle tulee bearnaise-majoneesia reilu ruokalusikallinen ja sen päälle pikkelöityä punasipulia myös reilu ruokalusikallinen. Seuraavaksi cheddarilla kuorrutettu pihvi. Levitä sämpylän kanteen bearnaise-majoneesia.