Ainesosat

(4 annosta)
1 iso (800 g) kukkakaali
1 jauhoinen peruna
1 valkosipuli
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
7 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
1 tl raastettua tai jauhettua muskottipähkkinää
YRTTIÖLJY
1 dl hienonnettua persiljaa tai kirveliä
1/2 dl öljyä
VALKOSIPULITAHNA
1 paahdettu valkosipuli
50 g voita
1 d maitorahkaa
1 rkl hienonnettua salviaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
LISÄKSI
4–8 Vaasan Kauratyynyt -leipäpalaa

Ohje:

Pese kukkakaali. Irrottele sen nuput ja viipaloi varret. Kuori peruna ja leikkaa kuutioiksi. Leikkaa valkosipulista ohut viipale varresta pois niin, että kynnet näkyvät.

Levitä kukkakaalit ja perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle öljyä, ripottele pinnalle suolaa. Nosta pellille myös kokonainen valkosipuli ja valuta sen päälle hieman öljyä.

Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Ne saavat muuttua väriltään tummiksi. 

Lämmitä kasvisliemi. Kaada kukkakaalit, perunat, kasvisliemi ja ruokakerma tehosekoittimen kulhoon. Soseuta sileäksi keitoksi. Mausta muskottipähkinällä. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Kaada keitto kattilaan ja pidä lämpimänä.

Mittaa yrtit ja öljy kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi.

Purista valkosipulin kynnet kuoristaan kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen voi, maitorahka ja salvia. Soseuta tahnaksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paahda Kauratyyny-leivät leivänpaahtimessa. Levitä valkosipulitahnaa leiville.

Nosta kukkakaalikeittoa lautasille. Valuta päälle yrttiöljyä. Tarjoile keitto valkosipulitahnaleivän kanssa.