Paljonko täysjyvää tarvitaan ja mistä sitä saa?
Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan täysjyvää suositellaan syötävän vähintään 90 grammaa päivässä. Tällä hetkellä suomalaiset eivät yllä suosituksiin, sillä miehet syövät täysjyvää keskimäärin noin 63 grammaa ja naiset noin 47 grammaa päivässä (FinRavinto 2017 -tutkimus).
Täysjyväleipä on erinomainen täysjyvän lähde. Täysjyväleipää ei tunnista ulkonäön perusteella, sillä täysjyvä voi olla rouhetta, hiutaleita tai jauhoa – ei välttämättä kokonaisia jyviä. Myöskään leivän väri ei kerro täysjyväpitoisuudesta. Leipää saa kutsua täysjyväleiväksi silloin, kun se sisältää vähintään 50 % täysjyvää. Eli leivän nimi kertoo jo paljon, pakkausmerkinnät vielä enemmän. Esimerkiksi yhdessä viipaleessa Vaasan 100 % Kaura -täysjyväkauraleipää on noin 18 g täysjyvää, eli päivän täysjyväsaannin suositus täyttyy viidellä viipaleella.