Miksi leivissänne käytetään lisäaineita?

Monet lisäaineet ovat ihan tuttuja ruuanvalmistuksessa käytettäviä aineita – sellaisia, joita kotonakin käytetään. Elintarvikeviranomaiset ovat antaneet tälle ryhmälle nimen lisäaineet, sillä niitä käytetään ruoanlaitossa ja leivonnassa apuna varsinaisten raaka-aineiden lisäksi.

Moni luulee, että lisäaineita esiintyy vain elintarvikkeissa. Todellisuudessa monet niistä ovat yhdisteitä, joita esiintyy luonnossa – ihan luonnostaan. Jos puolukan sisältämät aineosat lueteltaisiin samalla tavalla kuin vaikkapa leivän ainesosat, niin ainesosaluettelo näyttäisi tältä:
Vettä, sokeria, kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita, happoja, (E 200, E 210), hyytelöimisainetta (E 440), väriaineita (E 160a, E 163) ja aromeja (Lähde: Elintarvikkeiden lisäaineet, Evira 2010).

Lisäaineita käytetään ruuanvalmistuksessa kotona, suurtalouksissa ja elintarviketeollisuudessa. Lisäaineiden avulla pyritään vaikuttamaan elintarvikkeen turvallisuuteen, koostumukseen, ulkonäköön, makuun ja säilyvyyteen. Lisäaineiden käytöstä määrätään elintarvikelainsäädännössä ja niiden käytöstä tulee aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Katso lisää lisäaineista: evira.fi