HÄVIKKIHAASTE: Mökkikahvit

19.6.2018

Nelihenkinen perhe otti vastaan huippukokki Kari Aihisen hävikkihaasteen, jossa täytyi järjestää ruokahävikistä mökkikahvit. Perhe selvisi koitoksesta kunnialla ja esimerkillistä paineensietokykyä sekä kokkaustaitoja osoitti perheen kymmenenvuotias aktiivinen ja puhelias Ida.

Suomessa on reilut 500 000 käytössä olevaa kesämökkiä plus 100 000 muuta vapaa-ajan rakennusta. Tämä tarkoittaa paljon mökkeilyä ja paljon hävikkiä, ja siksi Vaasan halusi haastaa mökkeilijät torjumaan hävikkiä. Hakijoiden joukosta valikoitui nelihenkinen perhe, joka mökkeilee paljon perheen äidin vanhempien mökillä lähellä Lahtea. Pitkän mökkitien päässä sijaitseva kaunis ja idyllinen mökki on järven rannalla, josta perhe kalastaa usein ruokapöydän antimia. Kalan lisäksi perhe syö paljon etnistä ja mahdollisimman puhdasta ruokaa. Myös lähituotettu ruoka kuuluu heidän kulutustottumuksiinsa.

Nyt itse haasteeseen! Huippukokki Kari ”Kape” Aihinen on selvittänyt etukäteen, mitä hävikkiruoka-aineksia mökin kaapeista löytyy ja on suunnitellut haasteen sen pohjalta. Hän on kirjoittanut hävikkihaasteen kirjeen muotoon ja laittanut sen pullopostilla tulemaan.

Perhe on kalastamassa ja Ida huomaa pullopostin.

Perhe on kalastamassa, kun toinen lapsista huomaa pullopostin. Perhe avaa innoissaan ylös ongitun pullon ja lukee Kapen haasteen:

On mökkijuhlien aika! Olen katsastanut kuivakaappinne ja suunnitellut mökkikahvimenun yllätysvieraille. Aikaa on 30 minuuttia, ohjeet löydätte keittiöstä. Ja jos tarvitsette apua, painakaa paniikkinappia!

T: Kape

Mökki pulloposti

Ajanottokello lähtee käyntiin ja perheen kymmenenvuotias Ida tarttuu hommiin reippaan luonteensa mukaisesti ja osoittautuukin koko tehtävän kannattavaksi voimaksi. Perhe on kaksikielinen, joten kokkausohjeita annetaan niin suomeksi kuin englanniksi.

ruuanlaittoa mökillä

Perhe suoriutui haasteesta aikarajaan mennessä kiitettävin arvosanoin, vaikka joutuikin painamaan paniikkinappia. Kaikki sujui mutkitta, mitä nyt pientä sekaannusta tuli siitä, mikä on punasipuli. Ida piti Kapen Köyhistä ritareista niin paljon, että aikoo tehdä niitä ehdottomasti uudestaan. Hauskinta Idan mielestä oli yhdessä tekeminen, eikä mikään oikeastaan tuntunut erityisen vaikealta.

– Valmistelu oli hieman haastavaa ja kiire lopussa, mutta itse ruokien tekeminen oli helppoa, Ida kuvailee tehtävän haasteita.

Suomalaiset ovat todellista mökkeilijäkansaa, sen osoittaa Mökkibarometri, jonka mukaan lähes joka viidennellä kotitaloudella on kesämökki. Mökeillä vietetään keskimäärin jopa 80 päivää vuodessa. Myös äiti Anna pitää mökkeilystä paljon ja kokee, että mökillä oleminen on rennompaa kotioloihin verrattuna, koska lapsetkin syövät kiltimmin sitä mitä on tarjolla. Annan mielestä Kapen haasteessa ajan kanssa painiminen oli hauskinta mutta myös haastavinta – kuka tekee, mitä tekee ja missä ajassa ja järjestyksessä.

Katso videolta, miten perheen hävikkihaaste sujui:

https://youtu.be/3HN8ka4d6sU

Kapen mökkikahvimenun reseptit

Jos yllätysvieraat pääsevät yllättämään, tässä Kapen haasteen maukkaat ja helpot hävikkiruokareseptit:

Silli-Rörä

  • 200 g sillifileitä, muuta kalaa tai katkarapuja
  • 1 punasipuli
  • 1–2 dl tilliä
  • 1 dl ruohosipulia
  • 2 keitettyä munaa
  • Keitettyjä uusia perunoita
  • 1 dl majoneesia
  • 1 prk (125 g) smetanaa
  • (mustapippuria)

Kuutioi perunat, sillit, sipulit, kananmuna ja yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään, tarkista maku! Paahda ruisleivät grillissä. Levitä rörää leivän päälle ja nauti.

Vinkki! Rörän maku paranee, kun se vetäytyy jääkaapissa. Voit myös jatkaa rörää seuraavana päivänä lisäämällä siihen vaikkapa perunaa, kalaa tai avocadoa.

Köyhät ritarit marjarahkalla

Marjarahka

  • Kauden marjoja
  • 2 prk maitorahkaa (á 250 g)
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 dl kuohukermaa

Perkaa ja huuhtele marjat tarvittaessa. Sekoita marjat maitorahkaan. Lisää sokeri ja vaniljasokeri.

Vaahdota kerma ja sekoita rahkaan. Rahkan voi tarjoilla levittämällä sen köyhien ritarien päälle.

Vinkki! Voit lisätä rahkaan reilusti minttua ja rahkasta tulee raikkaampi. Muista hienontaa tuore minttu mahdollisimman pieneksi hakkelukseksi.

Köyhät ritarit

  • 8 ranskanleipä- tai pullaviipaletta
  • 1 kananmuna
  • 3 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • Voita paistamiseen
  • Kuusenkerkkiä koristeluun

Vatkaa sekaisin maito, muna, vaniljasokeri, kaneli, kardemumma ja suola. Kasta seokseen ranskanleipä- tai pullaviipaleet ja paista ne pannulla kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin. Koristele kuusenkerkillä. Tarjoa marjarahkan kanssa.

Katso myös Kapen hävikkivinkit:

https://youtu.be/BCRjEXWn6O4

 

https://youtu.be/Skwz2GN7Tt4

Lähteet: Maa- ja metsätalousministeriö, Mökkibarometri