5 maukasta vinkkiä hävikkiviikolle
Nyt vietetään hävikkiviikkoa! Tiesitkö, että suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa hukkaan vuosittain yli 500 miljoonan euron arvosta? Yhdessä kukkarossa tämä tarkoittaa vuodessa 125 hukkaan heitettyä euroa. Hiilidioksipäästöissä mitattuna taasen kyseessä on 100 000 auton päästöt.
Mekin haluamme olla mukana vähentämässä roskiin heitettävän leivän ja pullan määrä. Tässä 5 vinkkiä, miten pääset maistuvasti eroon vanhoista Ruispaloista, paahtoleivistä sekä pullapitkoista.
Jäikö ranskanleipää tai pullapitkoa kaappiin lojumaan? Tässä mainio herkku tähteistä.
Pappilan hätävära
4 annosta
450 g Vaasan Isoäidin pitkoa tai Vaasan Ranskanleipää
3 dl maitoa
1-2 tl vaniljasokeria
2-3 dl omenahilloa
mausteita, kuten kaneli tai kardemumma
Viipaloi ensin pitko tai ranskanleipä. Sekoita maidon joukkoon vaniljasokeri ja mausteet. Kasta viipaleet maidossa läpimäriksi ja märät viipaleet uunivuokaan päällekkäin siten, että jokaiseen väliin tulee omenahilloa. Tee päällimmäinen kerros viipaleista. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.
Tässä taasen terveellistä herkkua ylimääräisistä Kaurasydän-leivistä
Sydänsmoothie
2 viipaletta Vaasan Kaurasydän-leipää
1 prk (250 g) maitorahkaa
200 g pakastemansikoita
200 g pakastepunaherukoita
1 avokado
6 dl soijajuomaa
1 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Smoothien makeutta voi säädellä lisäämällä hunajaa vähitellen. Jos juoma jää liian paksuksi, lisää hieman soijajuomaa. Kaada juoma laseihin ja nauti kylmänä.
Vanhasta paahtoleivästä näppärästi krutonkeja vaikkapa Ceasar-salaattiin!
Krutongit
Vaasan Isopaahto-leipää
timjamin oksia
4 valkosipulinkynttä
pippuria
oliiviöljyä
Leikkaa paahtoleivät pieniksi neliöiksi ja laita uunipellille. Ripottele päälle runsaasti oliiviöljyä. Lisää myös pippuria ja sekoita. Laita pellille vielä valkosipulinkynnet sekä paahtoleipäkuutioiden päälle timjaminoksat. Paahda 220 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia.
Tekeekö mieli pientä suupalaa? Näin hyötykäytät Vaasan Ruispalat.
Ruisleipätikut
5 viipaletta Vaasan Ruispalat -leipää
25 g voita
25 g raastettua parmesaania
1-2 murskattua valkosipulin kynttä
1/2 tl chilihiutaleita
Sekoita pehmeään voihin raastettu parmesaani, murskattu valkosipuli ja chilihiutaleet. Levitä voi leiville. Paahda leivät rapeiksi 225 asteisessa uunissa. Leikkaa jäähtyneet leivät saksilla tikuiksi.
Vanha pullapitko ja sunnuntai aamu on pettämätön yhdistelmä.
Köyhät ritarit banaanilla ja karamellikastikkeella
4 viipaletta Vaasan Isoäidin pitkoa
2 dl maitoa
1 muna
1 tl vaniljasokeria
voita
1 banaani
kinuskikastiketta
Leikkaa pullapitko viipaleiksi. Sekoita maito, kananmuna ja vaniljasokeri astiassa.Kastele pullaviipaleet kauttaaltaan maidossa ja paista voissa pannulla kunnes pinta on kauniin ruskea. Koristele banaaniviipaleilla ja karamellikastikkeella.